TEMPORADA REGULAR

Cúrling, fora bromes

TEMPORADA REGULAR

Cúrling, fora bromes

TEMPORADA REGULAR

Cúrling, fora bromes

CEDIDES


Cada cop més popular, un dels esports reis al Canadà es va fent un forat a la resta del món fugint i aprofitant-se de l’estigma de l’escombra o la petanca sobre gel.


El darrer cas d’aquest cachondeo general sobre el cúrling l’hem trobat aquest mateix 2016 als nostres televisors. Aquest anunci de la ONCE ens parla del cúrling com un esport avorrit i sense cap passió comparat amb el que transmet allò que juguen onze contra onze.

El mateix Carles de Moxó i Serret, president del Cúrling Puigcerdà, ens explica que sovint ha d’escoltar bromes dels seus amics: “Tinc la casa bruta, després et pots passar a entrenar pel menjador” i d’altres similars. També són molts els qui comparen el cúrling amb una espècie de petanca sobre gel. Com en tantes d’altres coses a la vida, la ignorància fa molt mal.

En Carles i una bona colla més d’habitants de la Cerdanya s’hi van enganxar el 2004, coincidint amb la celebració del 2n Campionat d’Espanya de Cúrling a Puigcerdà, i amb el fet que no hi havia equip d’aquest esport quan es va designar la ubicació de la fase final. Una història excitant que encara dura.

Posem-nos seriosos, de què va això del cúrling?

Segons els gurus de la intel·ligència emocional i el màrqueting aplicable a tots els aspectes de la vida, tot es basa en fer DAFO’s (aquell quadre on hom hi col·loca les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats d’un projecte, una persona o sobre si hem d’anar a cagar i seure en un angle de 47 o de 63 graus). Diuen aquests gurus, que una de les claus és convertir les debilitats i amenaces en oportunitats i fortaleses. I en això el cúrling n’és un mestre.

Conyetes com la de la ONCE únicament han donat publicitat gratuïta a l’esport, fet que somiarien moltes d’altres disciplines. I si el cúrling és un esport amb quelcom diferent, doncs explotem aquest factor diferencial. I és aquí on en Carles ens aporta un concepte més que interessant, els ”escacs sobre gel”. Un esport on, a part de la condició física, el desenvolupament d’una estratègia i el joc mental són elements claus per a la victòria. És a dir, passem de l’estat australopitec on usem únicament el cos, a l’estat post-modern on l’intel·lecte passa per davant del bíceps.

Per a entendre millor perquè el màxim representant de l’equip de la Cerdanya ens defineix el cúrling així, bó de veure aquest didàctic vídeo de la federació canadenca per saber en què consisteix aquest esport:

Estem davant l’esport del futur?

En una entrada al Fosbudiary, ens preguntàvem si el cúrling és l’esport del futur. Com diem a l’article, el món està canviant i sembla que vivim una era on els valors que fa una o dues dècades es donaven per hegemònics, ara trontollen. El cúrling és un esport que es pot començar a practicar en edat adulta, on no cal anar al gimnàs cinc cops per setmana per a poder practicar-ho (tot i que l’escombrada està considerada una de les activitats cardiovasculars més intenses); on la diferència entre homes i dones pràcticament no existeix; on el treball en equip és fonamental i on deixem (una mica) de banda la competitivitat extrema que ens ha portat el capitalisme social per tal de, si, competir contra un rival, però fer-ho des de la honradesa i l’acceptació de la derrota davant algú que ha fet la feina millor. I a sobre, si perdem, ens pagaran la cerveseta i l’entrepà. Tots hi sortim guanyant.

On, on, on, on?

Després d’haver llegit tot això i haver vist el vídeo introductori, molts de vosaltres estareu ja sortint per la porta de casa esperant que us diguem on podeu anar a jugar al cúrling ara mateix.

A la Lliga Catalana (compte, disputant-se l’última jornada aquest proper 3 d’abril a la capital de la Cerdanya) hi juguen 13 equips. Aquest equips pertanyen a sis clubs diferents: el Cúrling Puigcerdà, el Barcelona Cúrling Club, l’Sporting l’Olla de Lliçà d’Amunt, els andorrans The Walking Stones, el CE Berga i el Club Esquí Val d’Aran.

Tot i això, per tal de jugar al Cúrling apropiadament, els equips s’han de desplaçar sempre a Puigcerdà. A la pista de gel del Club Poliesportiu Puigcerdà hi tenen lloc totes les competicions i cursos introductoris al cúrling (el proper, el 17 d’abril), tot i que la pista no està condicionada exclusivament per a la pràctica d’aquest esport. Ho estarà, si tot va bé, al 2017, quan està prevista la finalització de dues pistes d’ús exclusiu per al cúrling. Un fet que pot revolucionar per complet la pràctica d’aquest esport al nostre país, i que esperem serveixi per donar el definitiu pas endavant que la disciplina de la conya fàcil mereix.

Per acabar de fer-vos la boca aigües i animar-vos a endinsar-vos en aquesta disciplina de la era post-moderna, una de les que millor aplica el mens sana in corpore sano, us deixem amb la final femenina del Mundial femení 2014, entre Canadà i Suïssa. Salut i Cúrling!

CÚRLING, FORA BROMES
|  FOSBURY.CAT  |