TEMPORADA REGULAR

Àger, la Meca del vol lliure

TEMPORADA REGULAR

Àger, la Meca del vol lliure

TEMPORADA REGULAR

Àger, la Meca del vol lliure


Pot un poble que no arriba als 600 habitants censats ser referència europea en un esport? Sí, i ho tenim a casa nostra. Aquesta vil·la a mig camí entre Balaguer i Tremp fa les delícies de tots els amants de l’ala delta i el parapent.


Tots hem volgut volar. Un dels grans somnis i desitjos de la humanitat ha versat al voltant d’aquest fet; la invenció de l’avió i la seva comercialització ha canviat les nostres vides clarament. Però parlem de volar nosaltres, la sensació de planar sobre la terra com una au, diuen els que l’han practicada, és el més proper a la llibertat i a la calma absoluta que mai han trobat. Sentir com el vent t’acarona la cara, sentir com tens la terra als teus peus i que ets tu qui decideix on anar. Tu el qui decideix fins on volar.

 

I com es fa això de ser un home-ocell?

Doncs a priori sembla senzill: l’ala es basa en una superfície de tela en forma d’ala delta, que queda subjecta a una estructura d’alumini. Al centre d’aquesta estructura ens hi posem nosaltres, subjectats per un arnès en forma de tub on posarem el tronc i les cames del cos. Important ja que, per una banda ens protegirà d’un possible impacte (juntament amb el casc) i d’una altra, afavoreix que amb els moviments pendulars del cos desplacem el centre de gravetat i puguem dirigir l’ala delta.

Els tres principals rècords avui dia 

(Infografia)

I perquè Àger?

– L’orientació Est-Oest de la vall que comprèn la Serra del Montsec i la Serra del Port d’Àger genera unes possibilitats de vol dinàmic fantàstiques.

– Les paredasses de més de 35 km de longitud afavoreixen la creació de corrents tèrmics que permeten arribar a enlairar-se per sobre dels 2000 metres per sobre del nivell del mar.

– Gran quantitat de zones d’enlairament i aterratge senyalitzades. Més encara, l’orografia pròpia de la zona permet trobar zones d’aterratge alternatives en cas de necessitat

Zona lliure d’obstacles. Un aspecte important a l’hora de practicar el vol lliure és que no ens trobem amb molins de vent o línies elèctriques/telefòniques pel camí.

Un entorn privilegiat: gaudir de les vistes del Pirineu català o aragonès, del Congost del Mont-Rebei o del pantà de Camarasa des de l’aire és un espectacle visual.

Experiència. Des dels anys 80 es celebren tot tipus de competicions nacionals i internacionals als voltants d’Àger, motiu pel qual la zona està ben equipada per a la pràctica tant de l’ala delta com del parapent.

ÀGER, LA MECA DEL VOL LLIURE
|  FOSBURY.CAT  |