LA PEL·LÍCULA

DRAFT DAY
Ivan Reitman, EEUU (2014)

LA PEL·LÍCULA

DRAFT DAY
Ivan Reitman, EEUU (2014)

LA PEL·LÍCULA

DRAFT DAY
Ivan Reitman, EEUU (2014)

MYSTERY ALASKA


Sonny Weaver Jr. (Kevin Costner), el General Manager dels Cleveland Browns, s’enfronta a un dels reptes anuals més importants d’aquells qui gaudeixen de la seva posició, el draft de la NFL. Els dies on es fonamenta el futur de les franquícies i les seves opcions a títol si es prenen les decisions correctes i escullen els jugadors ideals per a les franquícies.


Per acabar-ho d’adobar, la seva vida personal també està passant per diversos problemes de moltíssima rellevància que fan difícil poder estar 100% centrat en les decisions esportives que afectaran el futur de la franquícia. I per is fos poc, els diferents estaments dels Browns no van tots a una i cadascú té les seves preferències sobre els moviments que s’han de dur a terme.

El film, dirigit per Ivan Reitman (Els Caçafantasmes 1 i 2), intenta reflectir la intensitat frenètica a les sales de decisions de les diferents franquícies durant el draft de la NFL, amb les duríssimes pressions que s’hi veuen i la dificultat de posar-se tots d’acord en cada decisió. Per aconseguir-ho, el film disposa de les interpretacions de Kevin Costner, Jennifer Garner, Frank Langella o Chadwick Boseman (l’autor encarregat de representar a la Pantera Negra a l’univers cinematogràfic de Marvel).

Malgrat tot, la rebuda del públic va ser irregular cobrint justament el pressupost destinat a la pel·lícula. Les crítiques, curiosament, van des de vendre-la com un film massa tècnic pel públic a passar per dir que es tracta d’una narració molt allunyada de la realitat de la NFL durant el draft, fins i tot, que la participació de la NFL al film la fa més un documental publicitari que no pas una pel·lícula en si mateixa.

En tot cas, el que tothom coincideix és que, si més no, es tracta d’una pel·lícula entretinguda de veure, tot i que un mínim coneixement del futbol americà ajuda a la seva visualització.

Draft Day

La NFL Combine

portada-draft-day

PORTADA DE LA PEL·LÍCULA

El draft de la NFL, com hem pogut observar, té una dimensió absolutament superior al de qualsevol altra major americana. Retransmès en prime time, i de tres dies de durada, el draft de la NFL és tot un esdeveniment per si sol en la cultura americana. I com tot esdeveniment, se l’ha d’adornar d’altres esdeveniments que el facin encara més esperat.

Originalment es conformaven amb els inacabables informes i vídeos de les promeses de la NCAA durant els seus partits amb l’equip de la respectiva universitat. Posteriorment, va arribar el torn dels entrenaments privats dels jugadors amb les diverses franquícies de la NFL que hi estaven interessades.

A principis del 80, Tex Schramm, qui va ser president dels Dallas Cowboys durant 30 temporades, va proposar a la lliga una centralització del sistema d’avaluació dels jugadors universitaris. Així doncs, el 1982 es va crear el primer campus de jugadors universitaris on feien les proves que normalment exigien veure les franquícies en els entrenaments privats i, d’aquesta manera, tenien molt més material on comparar abans de prendre les seves decisions. Aquell primer campus es va organitzar a Tampa i s’hi podia accedir amb invitació.

Draft NFL

Al mateix temps, es van organitzar altres campus amb altres sistemes d’inscripció, fins que el 1985 es van fusionar tots sota les sigles de NFL scouting combine, per eliminar els costos extres d’organitzar-ne varis. El de 1985 es va organitzar a Arizona, per anar a New Orleans el 1986 i instal·lar-se a Indianapolis de manera permanent el 1987.

A la Combine s’hi realitzen proves físiques per poder comprovar en quines facetes excel·leixen més els jugadors avaluats (40 iardes llises, salt vertical, salt de longitud, banc de peses, etc.), també es fan exercicis específics per a cada posició, que serveixen per avaluar la tècnica dels jugadors en l’aspecte concret del joc que els interessa. Finalment, també es duu a terme el Wonderlic Test, que resulta ser un test que posa a prova les habilitats cognitives de les persones (un mena de test d’IQ) i entrevistes personalitzades dels jugadors amb les franquícies interessades.

Tot això, amb retransmissió i absoluta cobertura televisiva, que fa d’un campus que pot ser interessant, fins a cert punt, per les franquícies (certament, hi ha jugadors que milloren o empitjoren la seva projecció al draft segons els seus resultats a la NFL Combine), en un autèntic espectacle que genera ingressos per a la NFL per si sol. I és que, com ja hem esmentat més d’una vegada, el circ de la NFL no fa res que potencialment els pugui seguir enterrant en or.

LA PEL·LÍCULA:  DRAFT DAY
|  FOSBURY.CAT  |