MITJA PART

LLIBRES

MITJA PART

LLIBRES

MITJA PART

LLIBRES

penya-rhin

Penya Rhin. Vilafranca del Penedès (1921-1923). Ramon Giner Filella
Edicions Andana, 176 pàgines, 14,25 €

 


Que Catalunya fa olor de benzina és ben conegut. Motos, cotxes, ral·lis, fórmula 1, el nostre país ha estat i és bressol de campions i aficionats de quasi totes les modalitats relacionades amb el món del motor. Aquesta fal·lera, però, ve de lluny, i un exemple el trobem amb la història que explica el llibre que presentem de la Penya Rhin. Situada a Barcelona, aquesta agrupació va organitzar durant tres anys una cursa de cotxes a Vilafranca del Penedès que reunia a més de 25000 aficionats quan a la població hi havia 9000 habitants, canviant-li la fisonomia per complet.

Grans pilots de l’època, com Nuvolari, Chiribiri, Guinness, que aleshores eren habituals de les cites del calendari, i també reconegudes marques de fora i de l’estat, com Bugatti, Aston-Martin o Elizalde i David, viatjaven fins a Catalunya per córrer en unes curses que eren l’embrió del que avui coneixem com a Fórmula 1. A través de les 176 pàgines del llibre, Ramon Giner ens apropa a una Catalunya de principis de la dècada dels anys 20 que ja treballava per ser algú al món del motor. Una història, la de la Penya Rhin, que val la pena conèixer per entendre perquè som com som.


escaladores-libertad

Escaladores de la libertad. La edad de oro del himalayismo polaco. Bernadette McDonald
Desnivel, 352 pàgines, 21,85 €

 


Potser no us sonen de res els noms de Jerzy Kukuczka, Voytek Kurtyka, Wanda Rutkiewicz, Krzysztof Wielicki, Andrzej Zawada i Artur Hajzer, però després de llegir aquest llibre els tindreu ben presents. I és que aquests cinc escaladors van emergir de l’Europa que va deixar la Segona Guerra Mundial per convertir-se en l’avantguarda de l’escalada a l’Himàlaia, uns autèntics pioners. En una època en què els ciutadans polonesos estaven bloquejats darrere del Teló d’Acer, aquests intrèpids exploradors van trobar una manera de moure’s pel món a la recerca d’aventures extremes.

Guanyador dels certàmens internacionals més prestigiosos de literatura de muntanya com l’American Alpine Club Literary Prize de 2012 (EUA); el premi Munday del Banff Mountain Festival de 2012 (Canadà) i el premi Boardman Tasker del Kendal Mountain Festival de 2011 (Regne Unit), el libre de McDonald és una apassionada i literària història d’aventura, política, mort i motivació. Un gran text que submergeix el lector al món de l’alpinisme èpic més autèntic, el que “implicava fer un vot de pobresa”, segons escriu ella mateixa. Si no t’agrada la muntanya, t’enganxarà de ben segur.


a-tota-cresta

A tota cresta, Manel Borrell i Enric Faura
Cossetània, 96 pàgines, 11,50 €

 


Tot i que l’hivern no és la millor època per fer crestes, almenys de forma segura, aquest llançament de Cossetània ens permetrà poder agafar el calendari i preparar-nos per a una primavera i estiu apassionants. A tota cresta recorre les 30 millors crestes del Pirineu anant des de les més clàssiques, fins a d’altres més desconegudes. Cada ruta té detallada la dificultat, el desnivell, el temps de realització i el material necessari, i, com bé diuen els autors al pròleg, cal tenir en compte sempre que parlem d’una disciplina que requereix una tècnica mínima.

A tota cresta és la primera obra que reuneix específicament aquesta disciplina i ve de la mà de Manel Borrell i Enric Faura, dos excursionistes amb àmplia experiència en l’alpinisme, el senderisme, l’escalada, la BTT i l’esquí de muntanya.


LLIBRES
|  FOSBURY.CAT  |