LA PEL·LÍCULA

RAGING BULL
Martin Scorsese. Estats Units, 1980

LA PEL·LÍCULA

RAGING BULL
Martin Scorsese. Estats Units, 1980

LA PEL·LÍCULA

RAGING BULL
Martin Scorsese. Estats Units, 1980

RAGING BULL


Toro Salvatge (com es coneix aquí), dirigida per Martin Scorsese, és un biopic de la història del boxador Jake LaMotta, interpretat magistralment per Robert de Niro, un italo-americà incansable a l’hora d’entrenar per arribar a ser el millor boxador del món dels pesos mitjans. I un cop ho aconsegueix, com la pròpia fama és la principal culpable de la ràpida destrucció de la seva vida personal i, fins i tot, dels problemes que va tenir amb la màfia novaiorquesa.


Basada en l’autobiografia que escriu el mateix LaMotta, el títol de la qual corresponia al sobrenom que tenia el boxador (també se’l coneixia com a Toro del Bronx, d’on era originari), Scorsese decideix filmar-la en blanc i negre, així com donar una perspectiva molt personal a les escenes de combat, on s’intentava transmetre l’acció del combat des dels ulls dels propis boxadors.

El resultat, però, semblava no acompanyar a taquilla, amb una recaptació més aviat baixa. A poc a poc, la perspectiva sobre la pel·lícula va anar canviant. En primer lloc, a causa de les seves inacabables nominacions a premis cinematogràfics, entre elles 8 nominacions als Òscars de Hollywood, entre les quals hi trobem actor, director i pel·lícula.

Al final serien dues les estatuetes que s’emportaria la pel·lícula, una d’elles a la ja esmentada fenomenal interpretació de Robert de Niro; l’altra, al muntatge de la pel·lícula. En qualsevol cas, tots aquests reconeixements i el canvi de perspectiva de la gent sobre el film a mesura que anaven passant els anys, han convertit a Toro Salvatge, probablement, en la millor pel·lícula esportiva de tots els temps.

Raging Bull

La boxa i la màfia

raging-bull-poster

PORTADA DE LA PEL·LÍCULA

No és cap sorpresa saber del pes que tenia la màfia als Estats Units, principalment durant la primera meitat del segle XX. Tampoc és cap sorpresa la importància de la boxa als Estats Units on, gairebé sempre, ha tingut un seguiment elevadíssim durant les seves vetllades, més enllà de moure molts diners en apostes.

No és que una circumstància porti a l’altra directament, però sí que hi ajuda bastant. Així doncs, la màfia americana sempre havia vist la boxa com un escenari ideal per, o blanquejar diners o directament fer-ne molts més arreglant combats perquè en sortís guanyador el candidat que més els interessava, fos en aquell propi combat o de cara a una estratègia a més llarg termini.

N’escrivia un llibre Fernando Vadillo el 1981, “El Boxeo y la mafia”, que sense entrar en els seus inicis periodístics, posteriorment va ser mundialment reconegut com un dels millors entesos de parla hispana quan es parlava de boxa i convidat a totes les grans vetllades que es realitzaven al continent americà.

Els boxadors italo-americans, pels seus orígens, resultaven els objectius més propers i assequibles per a les organitzacions criminals. Així doncs, com ja hem intuït anteriorment, Jake LaMotta no es va poder escapar de les temptacions mafioses.

Rocky Marciano

Però no només ell, un altre mite de la boxa americana y mundial, Rocco Francis Marchegiano (sí, ens referim a Rocky Marciano), i també italo-americà, qui se sap que era un dels protegits del capo mafiós Frankie “una orella” Fratto. Un article de la revista Sports Illustrated d’agost de 1993 de William Mack ( http://www.si.com/vault/1993/08/23/129136/the-rock-former-heavyweight-champion-rocky-marciano-was-a-tough-fisted-brawler-in-the-ring-and-a-tightfisted-mystery-out-of-it ) parla de com agradava als mafiosos relacionar-se amb Rocky Marciano i de com a ell ja li anava bé que fos d’aquella manera. No va dubtar acostar-se a figures com Raymond Patriarca, Carlo Gambino, Frank Costello i Vito Genovese, així com tenir una sèrie de costums força foscos respecte a pagaments i altres facetes econòmiques.

D’altra banda, i en sentit oposat, Sugar Ray Robinson, a qui molts consideren el millor boxador de la història lliura per lliura, i malgrat rebre múltiples ofertes, sempre va declinar qualsevol tipus de contacte amb la màfia i els seus llaços amb la boxa americana.

LA PEL·LÍCULA:  RAGING BULL
|  FOSBURY.CAT  |