L’agressió a Nancy Kerrigan

El súmmum del joc brut

L’agressió a Nancy Kerrigan

El súmmum del joc brut

L’agressió a Nancy Kerrigan

El súmmum del joc brut

CEDIDES


El 6 de gener de 1994, la patinadora nord-americana Nancy Kerrigan acabava de finalitzar un entrenament a Detroit quan va ser atacada per un desconegut que la va colpejar amb una barra de metall al genoll. Les imatges de Kerrigan a terra cridant “Per què? Per què?” expliquen la incomprensió d’aquell primer moment davant d’un atac que amenaçava seriosament la seva participació en els Jocs Olímpics de Lillehammer, que tindrien lloc un mes després.


Ràpidament, les primeres investigacions policials van començar a apuntar cap al nom de Tonya Harding, també patinadora nord-americana i competidora de Kerrigan en aquella època. Les dues feia anys que rivalitzaven, tot i que Harding estava un esglaó per sota, i estaven lluitant per obtenir una plaça en l’equip olímpic. El 14 de gener el guardaespatlles de Harding, Shawn Eckardt, era detingut, acusat d’estar implicat en l’agressió, i inculpava a la seva clienta com a instigadora. També era detingut Shane Stant com a presumpte autor dels fets i pocs dies després s’entregava a l’FBI l’exmarit de Harding, Jeff Gillooly, perseguit com a presumible organitzador del delicte.

Nancy Kerrigan. Foto: Youtube

Evidentment, l’escàndol mediàtic va ser majúscul als EUA. Una estrella del patinatge que havia instigat una agressió contra la seva gran rival. Tot un espectacle. I això a poques setmanes pels Jocs Olímpics. Amb Kerrigan fora de combat, Harding va guanyar els Campionats Nacionals i va obtenir el bitllet olímpic. D’aquesta manera, Harding, que es declarava innocent de tot plegat i deia ser “una víctima més”, va rebre l’autorització per a participar en les Jocs. Per la seva banda, Kerrigan es va poder recuperar de la seva lesió i va ser seleccionada també per a ser a Lillehammer.

Així que el morbo del cas es va traslladar a les Olimpíades, on Kerrigan va sorprendre tothom aconseguint una gran medalla de plata i Harding, assenyalada per tothom com a culpable, no va passar de la novena posició. Just un mes després dels Jocs, davant l’amenaça d’entrar a presó si no col·laborava, Harding es declarava culpable de participar en la trama de l’agressió. La culpabilitat va posar fi a la carrera professional de Harding, suspesa de per vida per la Federació de Patinatge dels EUA.

Olimpiada Popular

En el rerefons d’aquest cas hi trobem, a banda de la inacceptable agressió, la història personal de Tonya Harding, procedent d’una família problemàtica i amb una mare que s’havia casat sis vegades durant la infància i adolescència de la filla.

Des de la seva suspensió fins avui dia, Harding ha acumulat diversos escàndols, amb diversos intents per recuperar el protagonisme, entre d’altres una brevíssima carrera com a boxejadora.

L’AGRESSIÓ A NANCY KERRIGAN
|  FOSBURY.CAT  |