L’ESPORT

Rugbi Sub-aquàtic:
Sota l’aigua igual que sobre l’herba

L’ESPORT

Rugbi Sub-aquàtic:
Sota l’aigua igual que sobre l’herba

L’ESPORT

Rugbi Sub-aquàtic:
Sota l’aigua igual que sobre l’herba

Chertsey Endlos


Que avui en dia s’han inventat tota mena de disciplines esportives per jugar sota l’aigua, sigui amb ajuda d’oxigen o en apnees i anar pujant i baixant és força conegut. Més enllà d’aquells invents més extravagants, que venen a confirmar allò que qui no té feina el gat pentina, hi ha disciplines que mereixen una atenció doble quan et diuen el seu nom per primera vegada. El cas del rugbi subaquàtic és clarament un d’aquests. Com es pot jugar a una cosa similar a aquella animalada sota l’aigua? Doncs s’hi juga. També a Catalunya.


El rugbi subaquàtic éss un esport jugat per sis jugadors dotats amb equip bàsic de busseig (aleta, màscara i snòrkel), sota la superfície en l’aigua d’una piscina. L’objectiu del joc consisteix a introduir la pilota de flotabilitat negativa en la porteria de l’equip contrari. Una porteria es localitza en cadascun dels extrems de l’àrea de joc, al fons de la piscina.  La profunditat de l’aigua pot variar entre 3,5 i 5 metres. Sent un esport totalment tridimensional, el rugbi es pot jugar en qualsevol part d’aquest espai sempre que la pilota no arribi a sortir completament de l’aigua o de l’àrea de joc. Els jugadors poden rellevar-se de manera lliure i contínua amb uns altres cinc jugadors situats en una banqueta en l’extrem propi de l’àrea del joc, efectuant els canvis per un carril marcat expressament per a aquest propòsit. Com en el waterpolo dos colors distingeixen cadascun dels equips, generalment el blau i el blanc.

Hi ha dos àrbitres aquàtics i un de superfície que procuren evitar que es cometin faltes contra l’equip o jugadors contraris. Hi pot haver contacte –que per alguna cosa es diu rugbi!– però no es pot colpejar al rival, subjectar-lo sense que tingui la pilota la pilota, tocar el seu equipament o jugar de manera innecessàriament brusca. Tampoc es permet subjectar o empènyer les porteries ni tenir més de sis jugadors a l’aigua al mateix temps.En cas de cometre’s alguna falta, hi ha una mena de tir lliure en contra de l’equipo infractor o fins i tot un penal. A l’inici del partit, els equips es posen a la seva àrea i competeixen per arribar a la pilota talment com fan als inicis de quart al waterpolo. Després d’una anotació, l’equip que va rebre el gol surt del seu extrem amb la pilota en el seu poder.

Unes cistelles per porteria

Les porteries consisteixen en dues cistelles rígides, cadascuna de les quals està situada en la meitat del seu respectius extrem de l’àrea de joc, sobre el fons de la piscina i contra la paret. És un esport exigent ja que es juga en dues parts d’un quart d’hora de durada cadascun, amb descans de cinc en el decurs del qual els equips s’intercanvien la posició. A més es juga a temps parat, amb el rellotge que s’atura quan s’interromp el joc.

Rugbi Subacuatic

Les posicions

En el rugbi subaquàtic les posicions prenen veritable importància quan l’equip es troba a la defensiva, ja que és en aquesta posició que és important cenyir-se a una posició establerta per que és quan es necessita una distribució adequada a l’equip.

Porter: Ha d’evitar que un jugador de l’equip contrari introdueixi la pilota en la porteria. La posició ideal és com si s’estirés al llit d’esquena sobre la cistella pressionant el seu cos contra el mateix per mitjà de moviments  de l’aleta.

Guarda-porters: Han de procurar que mai arribi la pilota o els jugadors contraris fins al porter. Poden suplir al porter en cas que aquest falli. La seva funció dependrà de l’esquema tàctic que adopti l’equip i del seu perfil particular.

Mitjans o Roba-pilotes: Ha de procurar introduir la pilota en la porteria de l’equip contrari. També actua com a defensa en evitar que els jugadors de l’altre equip arribin a la seva zona de joc. Han d’estar preparats per assumir la posició de porter o guarda porter si és necessari.

Equipament

Màscara: Es recomana que sigui de mínim volum intern però amb el major camp visual possible. Es recomanen màscares de competència d’apnea de profunditat o de caça submarina fabricades en silicona. Ha de ser fixada tan bé com sigui possible per evitar que sigui arrencada durant el joc.

Snorkel: Ha de ser de bon diàmetre intern per proveir una màxima oxigenació i d’un material flexible perquè esmorteeixi qualsevol cop lateral. El filtre ha de ser de silicona perquè resisteixi la forta mossegada .S’ha de subjectar separat a la màscara per evitar que si arriben a arrencar-los es vegi afectada també la visió subaquàtica.

Aletes: És preferible que sigui lleugera, i el material recomanat és de cautxú o sintètica, les seves vores no poden ser dures a causa de l’alt risc de lesió.

Casc Protector: Són similars als de waterpolo, amb protectors plàstics per a les oïdes proveïdes de ranures o orificis de drenatge.

Rugbi Subacuatic

SOTA L’AIGUA IGUAL QUE SOBRE L’HERBA
|  FOSBURY.CAT  |