L’ESPORT

Foc, aigua, electricitat i altures a la cursa que t’enfronta a les pors humanes

L’ESPORT

Foc, aigua, electricitat i altures a la cursa que t’enfronta a les pors humanes

L’ESPORT

Foc, aigua, electricitat i altures a la cursa que t’enfronta a les pors humanes

Chertsey Endlos


Creada per un estudiant de Harvard i un advocat, la Tough Mudder busca portar els participants als seus límits físics i mentals en una competició per equips de 19 quilòmetres.


Era el 2010 quan un projecte de curses “diferents” s’obria un lloc a les semifinals de l’emblemàtic concurs de plans de negoci de la Harvard Business School. Darrere hi eren Will Dean i Guy Livingstone, dos britànics que vivien als Estats Units. Basat en les proves de supervivència d’un dia que es fan des del 1987, el primer esdeveniment ja va ser tot un èxit. Així, el 2 de maig de 2010 a Bear Creek Ski Ressort a prop d’Allentown, Pennsilvània, s’hi van agrupar 4500 participants convocats exclusivament a través de la publicitat de Facebook i el boca-orella.

El circuit típic de Tough Mudder fa de 16 a 19 quilòmetres de longitud i compta amb 20-25 obstacles. Hi ha sis terrenys diferents: sorra, selva verge, camp obert, Off-Road, muntanya, i circuits musculars, que varien d’una cursa a una altra. També es poden adoptar característiques naturals del terreny de cada lloc, i en algunes ocasions s’hi han incorporat ranxos, pistes de motocròs i estacions d’esquí.

Tough Mudder

La llista d’obstacles també varia d’una cursa a una altra, tot i que n’hi ha de bàsics que es troben en gairebé tots els esdeveniments:

  • Lavativa Àrtica – Els participants se submergeixen en un contenidor d’escombraries ple d’aigua gelada i han de sortir per si mateixos per l’altra banda.
  • Teràpia d’electroxoc – Filferros electrificats que pengen sobre un camp de fang que els participants han de recórrer.
  • Funky Monkey – Un conjunt de barres inclinades i posades a sobre d’un pou d’aigua freda. Les barres estan embetumades amb una barreja de mantega i fang.
  • Everest – Els participants han de pujar un quarter pipe, com una pista d’skate, untat amb fang i greix.

Per anar fent evolucionar l’esport, el 2012 es va fundar a Nova Jersey un espai per estudiar noves proves anomenat “Obstacle Innovation Lab”. D’allà van néixer, el passat 2015, i amb la voluntat de modernitzar les curses, nous obstacles:

  • Rei dels Swingers – Utilitzar un pèndol que oscil·la sobre una plataforma de 3 metres i mig per colpejar una campana abans de caure en un pou d’aigua.
  • Cry Baby – Arrossegar-se a través d’un túnel ple d’una substància lacrimògena.
  • Dead Ringer – Superar un circuit inclinat agafant-se a anelles penjades al sostre.
  • Balls Out – Superar amb l’ajuda d’una corda una paret vertical.

Tough Mudder

Amb la voluntat de voler ser un esport extrem en tots els sentits, la popularitat del Tough Mudder no para de créixer. Alguna vegada, però, ha tocat la tragèdia, i el pitjor dia de la història de l’esport es va viure el 20 d’abril de 2013 a Gerrardstown, Virginia, quan Avishek Sengputa, una participant de 28 anys, va morir després d’un incident en un obstacle amb aigua. Tot i que el jutge va eximir l’organització de tota responsabilitat, l’opinió pública va posar en dubte la seguretat de la prova. Will Dean, un dels seus fundadors, va declarar que els esdeveniments Mudder dur són aproximadament 20 vegades més segurs que els triatlons.

A nivell internacional hi ha competicions als Estats Units, Mèxic, Alemanya, Regne Unit, Austràlia i Irlanda. Tot i que hi ha hagut intents d’organitzar-ne aquí no han reeixit i el que més s’hi assembla són les Spartan Race. Però participar-hi és fàcil, doneu un cop d’ull a la web oficial https://toughmudder.com i a patir!

Tough Mudder

ESPORT: FOC, AIGUA, ELECTRICITAT I ALTURES A LA CURSA QUE T’ENFRONTA A LES PORS HUMANES
|  FOSBURY.CAT  |