La mort de Fabio Casartelli

Caiguda fatal al Col de Portet-d’Aspet

La mort de Fabio Casartelli

Caiguda fatal al Col de Portet-d’Aspet

La mort de Fabio Casartelli

Caiguda fatal al Col de Portet-d’Aspet

CEDIDES


Era el quilòmetre 34 de la quinzena etapa del Tour de França de 1995. El gran grup baixava a tota velocitat el Col de Portet-d’Aspet, el primer port d’una dura jornada pirinenca amb sis ascensions i amb final a Cauterets. En ple descens, en una corba cap a l’esquerra, el francès Dante Rezze va perdre el control de la bicicleta i va sortir disparat, caient per un petit barranc al marge dret de la carretera. Darrere seu queien sobre l’asfalt Johann Museeuw, Giancarlo Perini, Dirk Baldinger i l’italià Fabio Casartelli.


Va ser Casartelli qui es va endur la pitjor part de la caiguda. El ciclista de l’equip Motorola va impactar brutalment amb el cap sobre l’asfalt a gran velocitat. El cop li va provocar una gran hemorràgia i immediatament va entrar en coma profund. Conscients de la gravetat de l’accident des del primer moment, els serveis mèdics el van traslladar amb helicòpter a l’Hospital de Tarbes però Casartelli va morir poc després d’arribar-hi.

La mort de Casartelli va impactar, lògicament, a tot el pilot, que va córrer la següent etapa de manera neutralitzada amb els seus companys de l’equip Motorola entrant primers a la meta de forma simbòlica. Entre ells hi havia un jove Lance Armstrong, que compartia habitació amb Casartelli i que li va poder dedicar a l’italià la victòria de la divuitena etapa d’aquell Tour, amb final a Limoges.

Fabio Casartelli

Casartelli, que va morir amb tan sols 25 anys, era un corredor amb molt futur en el món del ciclisme professional. El 1992 havia aconseguit, encara com a corredor amateur, la medalla d’or a la prova en ruta dels Jocs Olímpics de Barcelona, modalitat que aleshores encara no incloïa els ciclistes professionals.

L’accident mortal de Casartelli, que com molts altres ciclistes competia sense protecció, va obrir un debat sobre l’ús obligatori del casc i va obligar també al Tour a estudiar canvis pel que fa a seguretat. No obstant això, no va ser fins al 2003, després de la mort del ciclista kazakh Andrei Kivilev a la París-Niça, que la Unió Ciclista Internacional va imposar l’ús del casc.

Aquest passat 2015 es van complir 20 anys de la mort de Casartelli i el Tour va homenatjar el ciclista italià passant novament pel Col de Portet-d’Aspet, on hi ha un monument que recorda l’últim ciclista mort al Tour de França.

LA MORT DE FABIO CASARTELLI
|  FOSBURY.CAT  |