LA INSTAL·LACIÓ

LLUÏSOS DE GRÀCIA:

UN PAVELLÓ AL COR DE LA VILA

L’INSTAL·LACIÓ

LLUÏSOS DE GRÀCIA:

UN PAVELLÓ AL COR DE LA VILA

LLUÏSOS DE GRÀCIA:

UN PAVELLÓ AL COR DE LA VILA

LLUÏSOS DE GRÀCIA

Lluïsos de Gràcia – Barcelona
www.lluisosdegracia.cat

Plaça del Nord, 7 – 08024 Barcelona


cartell-inauguracio-lluisos

Cartell de la inauguració de la pista

Pels que passegen pels voltants de la Plaça del Nord de Gràcia no és gens estrany veure gent amb pantalons curts i samarreta que corren donant voltes a l’illa de cases que delimita la Plaça, el carrer de l’Alzina, Sant Salvador i Verntallat. És una de les particularitats de la instal·lació de la qual parlem: el pavelló dels Lluïsos de Gràcia.

Nascuda l’any 1855, Lluïsos de Gràcia és una d’aquelles associacions aparegudes al segle XIX i principis dels XX amb l’objectiu d’oferir espais de formació en el lleure per a infants i joves, i fomentar el creixement personal dels adults. Entre les activitats que fan hi ha teatre, coral, escoltisme, tallers i, des de l’any 1945 bàsquet, secció que compta amb una pista pròpia a la mateixa seu de l’entitat, a la Vila de Gràcia.

Si es mira des de fora, no sembla que estiguem tan a prop d’un pavelló. Construït l’any 1962 aprofitant una reforma de l’edifici, era en el seu temps la segona pista coberta de la ciutat de Barcelona (només hi havia el Pavelló Municipal d’Esports del carrer Lleida) i la primera d’una entitat privada. Com expliquen a la seva web, des del naixement de la secció, l’entitat havia jugat en onze camps diferents i la pista va ser el cinquè camp de bàsquet construït i finançat pels Lluïsos. Avui queda completament integrat en l’entorn i és, precisament aquest mimetisme el que li dóna encant i el limita en el seu funcionament.

Sense grades elevades, el públic que va al pavelló de Lluïsos es posa gairebé sobre la pista. I això és des del 1992, que es va escurçar la meitat del primer graó de cada costat de la graderia i es va treure la tanca de sota la cistella de baix i les de davant de les banquetes, guanyant 50 cm. per cada costat, fent possibles els llançaments de 6,25. Malgrat tot no és homologada, i el primer equip de l’entitat quan va pujar a la lliga EBA el 2012 es va veure obligat a exiliar-se i jugar “fora” els partits com a local. Potser per això, per no tenir la pressió que es crea dins les quatre parets, només van poder estar una temporada a la quarta categoria del bàsquet estatal.

Ed Jucker, Dayton Spalding, Bobby Knight, John Wooden, Herb Brown, Mirko Novosel, Miki Vucovic i entrenadors d’aquí com Albert Gasulla, Pablo Laso, Josep Lluís Cortés, Miquel Nolis, Jaume Berenguer, Montse Vicent, Antoni Callao, Sílvia Font, Salva Maldonado, Alfred Julve o Carme Lluveras han impartit clínics en aquesta pista. La visita més estel·lar, però, es va produir el 2006 amb motiu de la inauguració del terra nou, el cautxú flotant, la retirada de la tanca que quedava i el canvi de taulers per cistelles regulables, quan els Philadelphia 76ers van visitar Gràcia. I és que l’NBA, en la seva política de difusió i de suport al bàsquet base, va finançar aquesta important reforma.

Sigui com sigui, de manera cíclica apareixen rumors de noves reformes. De moment, però, els Lluïsos estan en plena remodelació de l’edifici de l’entitat que ha de suposar un pas endavant. Quan això acabi, qui sap si es llançaran a fer un altre pavelló?

Pista dels Lluïsos l’any 1962
Aspecte actual de la pista

INSTAL·LACIÓ: LLUÏSOS DE GRÀCIA
|  FOSBURY.CAT  |