L’ESPORT

HOOVERBALL

L’ESPORT DEL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS D’AMÈRICA

L’ESPORT

HOOVERBALL,

L’ESPORT DEL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS D’AMÈRICA

L’ESPORT

HOOVERBALL,

L’ESPORT DEL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS D’AMÈRICA


EL QUE ERA UN EXERCICI PER MANTENIR EN FORMA A HERBERT HOOVER, PROPIETARI DE LA CASA BLANCA DEL 1929 AL 1933, ES VA CONVERTIR EN UNA MODALITAT ENCARA PRACTICADA AVUI EN DIA


Que el president dels Estats Units és una de les persones més poderoses del món segur que ho sabíeu, però el que potser desconeixeu és que, fins i tot, hi ha algun esport fet a mida per a ells. I és que la feina que han de suportar no fa fàcil combinar el fet d’estar en forma amb governar i, per això, al llarg dels anys ha calgut adaptar l’esforç físic a les seves necessitats. És fruit d’aquesta realitat que cap al 1930 va néixer el Hooverball en honor al 31è president dels Estats Units d’Amèrica: Herbert Hoover.

Diu la història que l’almirall Joel T. Boone, metge de Hoover, estava molt preocupat per la forma física del seu pacient. El president, a punt de fer aleshores 60 anys, necessitava posar-se en forma amb un pla específic, i el metge no va tenir cap més ocurrència que inventar un esport: el Hooverball, combinació de voleibol, tennis i pilota medicinal basat en una modalitat, que jugaven els marines americans als vaixells, anomenada bull-in-the-ring.

El Hooverball es practica en una pista de voleibol separada en dos camps per una xarxa situada a 2,4 metres. Amb equips variables d’un a quatre jugadors, consisteix a llençar una pilota medicinal de 2,4 quilos d’un cantó a l’altre de la pista sempre des del lloc on s’ha recollit, sigui dins o fora del camp. Si la pilota toca terra o surt fora es guanya un punt seguint la numeració del tennis.

hooverball-antic1
hooverball-antic

L’esportivitat és clau

La pilota se serveix des de la línia de fons i de forma rotativa entre els membres de l’equip que han guanyat el darrer punt. A més a més, cada camp està dividit per una línia que el separa en dues parts iguals. Si una pilota es llança des de la meitat davantera, ha d’anar a parar a la meitat posterior de l’altre equip. Si no ho fa, es dóna un punt a l’altre equip. Durant el joc es permeten substitucions entre membres de cada equip i l’esportivitat és a l’ordre del dia: si hi ha un punt dubtós, es torna a jugar.

Per fer evolucionar l’esport es va inventar la modalitat Ultimate. En aquesta, si cada equip té més de quatre jugadors, es juga amb dues pilotes medicinals alhora. A banda, si la pilota s’agafa a la part davantera del camp, s’ha de retornar amb només una mà, i si es fa a la part posterior, es pot fer amb les dues. Igualment en rebre la pilota, s’ha de tenir sempre un peu a terra. Si es trenca qualsevol d’aquestes normes, es perd un punt.

El temps ha fet que les tècniques es vagin perfeccionant, i fins i tot, hi ha quatre tipus de llançaments “oficials”: el gir de cos, on, tenint la pilota per sota la cintura, es fa un ràpid moviment de malucs i es flexionen els genolls per llançar millor la pilota, sobre el cap on, d’esquena a la xarxa i amb els genolls lleugerament doblegats es llança la pilota, que fa un arc per sobre el cap fins a l’altre camp, el trebuchet, que es fa amb una sola mà i l’spike, on el jugador salta tan alt com pot i llsnça la pilota de dalt a baix al camp del contrari.

Si parlem d’història, l’afició de Herbert Hoover i el seu equip pel Hooverball ha passat als anals de la casa blanca. Es dóna la circumstància que el mateix president i el seu equip d’assessors i funcionaris van arribar a ser anomenats Medicine Ball Cabinet per la seva afició al Hooverball. Diuen que cada matí de quatre a divuit persones es reunien als jardins de la Casa Blanca per practicar-lo, una afició que es va perdre el 1933, quan va passar a comandar el govern americà Roosevelt.

ESPORT: HOOVERBALL, L’ESPORT DEL PRESIDENT DELS ESTATS UNITS D’AMÈRICA
|  FOSBURY.CAT  |