EDITORIAL

ESPORT ENTRE PARÈNTESIS


Vam pensar a dedicar la Temporada Regular de la Fosbury d’aquest mes, empesos segurament pel context en el qual ens movem. Tot i que els índexs generals apunten a un descens de la natalitat, generacionalment ens movem en aquelles edats en les quals els embarassos esclaten al nostre voltant. Cap dels que fem aquesta revista som pares –una altra dada per l’auto­estadística curiosa que acumulem– però al nostre voltant les parelles que fan el pas que tòpicament o real s’acostuma a definir com “el més important a la vida” representen una realitat tangent, que ens toca a tots. També des de la perspectiva esportiva.

Volíem, nosaltres, sense tenir­-ne massa idea pre­concebuda, endinsar­-nos en el món de la maternitat –conjugat en femení i també en masculí– i veure com afecta la pràctica esportiva. D’entrada, si ho preguntéssim als nostres avis, potser ens dirien que des del moment en què saps que estàs “de bona esperança” –que és una expressió que fa molt pels avis– res d’exercici físic. Però aquesta asseveració clàssica ha quedat superada amb el temps.

La maternitat, entesa com un capítol del trajecte vital, és un parèntesi en una sèrie d’hàbits esportius. Els parèntesis s’obren i es tanquen i tenen relació amb la sintaxi que els envolta. L’embaràs no és un món a banda, una càpsula tancada, sinó que és un període en què el cos de la dona experimenta canvis però que guarda connexió amb els temps precedents i posteriors. O així ha de ser.

L’embaràs no és contrari a l’esport. Tot al contrari. La decisió sobirana sobre el quan quedar­-se embarassada no ha de ser considerada mai un topall al desenvolupament esportiu de les mares. I tampoc dels pares. I per això hi ha estudis, recomanacions, disciplines específiques, programes físics. I per això abans, durant i després de l’embaràs l’esport constitueix un hàbit bàsic de salut.

Sense que les nostres panxes siguin d’embaràs i des d’un desconeixement inicial, hem acabat la preparació d’aquesta Fosbury sabent molt més sobre tot l’esport que poden fer les mares. Saber escoltar les protagonistes i llegir els experts ens permetrà que un acte tan preciós com el de reproduir-­se, si un ho desitja, no tingui associat un reguitzell de tòpics sobre esports de tota mena.

EDITORIAL: ESPORT ENTRE PARÈNTESIS